Wednesday, August 02, 2006

Bingkisan Hari Rabu

Assalamualaikum...

Para-para sakura...Eh salah...(lawak tak sengaja)...Pada pembaca yang amat gua hormati..Hari ni tergerak lak nak taip kat blog ni...Tapi tak ketemu apa benda yang harus gua bebel kan kat blog nih...Tapi kalau di biar kan nanti bersawang lah pulak blog gua ni...

Ok lah citer pasal gua la..Bukan nya apa..Sebab blog ni blog gua kan..seharusnya bercerita pasal gua la kan..hi hi hi...kalau nak tau pasal afdlin shauki g lah blog si afdlin tu kan...ok la kita bercerita pasal `ROCK` laa..bukan `BATU` tapi muzik yg kita sendiri panggil rock..Sebab blogger gua ni nama nya akurock.blogspot..tapi satu apa rock pun tak da dalam blog ni...(ada ke?)

Kalau nak bercerita pasal Rock muzik gua sendiri pun tak tau entah dari mana punca nya..Mengikut sumber la kan (www.lagendarock.com) lagu rock pertama kat Malaysia ni ialah Suzanna nyanyian allayarham M.Osman(al-fatihah)...Tapi mungkin orang ingat lagu tu rentak 60 an`..ala-ala ago-go (saudara aliph(www.lagendarock.com) cakap lagu MR Ali Bakar yg bagi tau)...Yer lah kot..sebab info tu datang dari Otai promoter yang bertanggungjawab menghidup kan zaman Battle Of the Band(BOTB) pada tahun 80 an` dulu..Gua ni bukan hidup pada zaman 80 an tapi gua lahir pada tahun 80...Jadi mungkin masa dalam kandungan mak gua(tq mak love so much) gua terdengar lagu rock ni...Jadi gua secara automatik nya telah menjadi minat pada muzik rock nih...Sejak bila?Gua sendiri pun tak pasti sejak bila..tapi sejak gua pegang gitar..Gua main rock..bukan lah lagu lain tak da..ada la jugak..tapi jiwa gua jiwa rock...walaupun agak lewat gua bermula iaitu pada tahun 1996...Dan rock la pilihan hati gua...

SWEET CHARITY...Ramli sarip,Rosli Mohalim,Rahman Sarbani,Allahyarham Syed Hassan Al attas(al fatihah),Ahmad Jaafar,Masrom Abd Hamid,Wan Ahmad pakcik2 ni lah yg buat gua teruja dengan muzik...Masa Gua tgk Konsert diaorang (VCD jer lah) `Sejuta Wajah 1996` teruja betul gua..Kekaguman gua memang cukup fantastik la..Semua lagu-lagu tu masuk ke dalam jiwa..Tak kira la lagu slow ke lagu fast ke memang cukup perasa nya..Gua suka...

SEARCH....Suhaimi Abd Rahman(Amy),Man Keedal,Yan,Hillary NG,Noordin (Din),Hamzah(KID)Yazid,Nasir..nama-nama yg pernah menganggotai SEARCH..ada lagi sebenarnya..Tapi line up ni familiar lah ngan SEARCH...Abang-abang ni la juga telah membuat kan gua jatuh cinta pada muzik rock ni..memang best laa...Show kat Planet Hollywood tahun lepas memang layan laa...Tapi tahun ni tak da rezeki nak tgk diaorang perform..anyway mungkin tahun-tahun akan datang..(www.duniasearch.com)...

LEFTHANDED....Ni satu lagi band peberet gua ni...Nash,Man Keedal,Man Dayak,Samad,Yan...Abang-abang ni jugak la yg mencetus kan rock di jiwa gua..Lagu-lagu yang keras serta `arrangement` muzik yang cukup bersih dan teratur...lom ada lagi band yang leh beat leffhanded..pada gua band ni unbeaten laa...lu orang gua tak tau la kan..terus kan rock brader...gua caya sama lu!!!

Dan ketiga-tiga band ni la yg betul2 membuat kan gua teruja ngan rock..Bukan gua menidak kan band2 lain..Ada jugak Gua dengar RUSTY BLADE,WINGS,JUNCTION,BURNMARK,ROCKERS,DESIRE,HANDY BLACK,STRANGERS dan banyak lagi band tapi peberet gua yang tiga tu la...jangan tanya kenapa...gua pun tak da jawapan untuk itu...

Kalau lu orang nak lebih teperinci tentang band rock kapak dulu lawati www.lagendarock.com ..kat situ banyak info...Dulu rock ni memang orang tua tak berkenan...mana nak berkenan ngan rambut panjang nya..ngan life style nya dan macam-macam faktor lagi la..itu memang kita tak leh nak nafi kan la masa tu..tapi sekang ni gua yakin rockers muda tak macam rockers2 dulu..bukan nak kata semua rockers2 dulu tak bagus ada gak yang bagus nya..tapi rockers sekang lebih clean laa (merujuk pada anggota band gua)...no drug,no alcohol,no sex just rock n roll...ibarat kata perpatah moden rock rock jugak solat jangan tinggal...atau pun rock rock jugak akhirat jangan lupa...uhuhuh..

Ok la cukup setakat ini dulu..insyaallah nanti kita bercerita lagi...sehingga itu jaga iman..jaga akidah dan jaga solat...insyaallah selamat dunia akhirat.....

1 comment:

Nadia said...

hmm...nadia = silverheadbanger = amoi = LRO...savvy? heheheh...anyway, keep on rockin'& jgn lupe masuk HANYA ROCK N ROLL juge. ;-)